Unika kläder från unika designers

 

Det är svårt att hitta unika plagg som inte kommer massproducerade i stora upplagor. Det behövs bara en snabb sväng på stan för att se hur lika vi människor är klädda. Såvida man inte råkar vara kompis med en sömmerska eller en modedesigner har man inte så mycket annat val än att gå in på H&M eller KappAhl och skaffa vad alla andra bär. En lösning är ju vintagemode, att man letar reda på unika plagg från förr. Men om man vill ha moderna och nya kläder då? Det finns en lösning som inte bara ger dig som konsument tillgång till ett unikt utbud, utan även stöttar konstnärer och designers, och ger dig ett plagg med en historia bakom.

Redbubble

Young tattoo artist draw a new sketch on paper before tattooing on skin

2006 grundades det Australienska företaget Redbubble. Affärsidén är att grafiska designers, fotografer, illustratörer, och andra bildkonstnärer kan ladda upp sina alster på siten, få dem upptryckta på en mängd olika produkter via print on demand, och få en del av vinsten när produkten säljs via sidan. Det är ett brett utbud av produkter som erbjuds med dessa tryck. Telefonskal, fodral, väskor, anteckningsböcker, konsttryck, kuddar, filtar, stickers, och framför allt kläder. Utöver klassiska t-shirts och hoodies finns en mängd moderiktiga och stilrena plagg att välja mellan. Trycken erbjuds bland annat på klänningar, linnen, chiffong-toppar, scarves, pennkjolar, leggings, och mycket mer. På de flesta plagg går trycket över hela framsidan och skapar på så sätt ett unikt mönster.

Den här idén har blivit en succé för både artisterna och konsumenterna. Idag är närmare en halv miljon fristående konstnärer anslutna till Redbubble. Det finns bortåt femton miljoner unika designs att välja mellan som konsument. Hittills har konstnärerna sammanlagt tjänat 33 miljoner dollar på det här sättet att sälja sin konst, och för många av dem har det blivit ett sätt att försörja sig på sitt skapande. Samtidigt som klädshoppare ute efter unika och personliga plagg kan hitta något exklusivt som tilltalar just deras tycke och smak.

Webbshoppar som jobbar efter liknande format är bland annat Zazzle och Society 6.

Gör det själv

Det finns även enkla och billiga sätt att skaffa unika plagg för de som inte vill köpa någon annans design. Har du ett foto, en teckning, ett mönster eller något annat motiv du skulle vilja bära så finns det en mängd webbshopar som erbjuder t-shirt med tryck. Varför inte göra unikt mode av barnens teckning, semesterfotot från Samos, eller dina skisser från krokikursen?

Leave a Reply

mts_cool