Hitta unikt vintagemode på nätet

 

Alla vill vi väl bära unika plagg som är både välsydda, hållbara och stiliga. Samtidigt vill de flesta av oss också värna om miljön, och välja hållbarhet och kläder som varar hela livet framför slit-och-släng som knappt överlever en säsong. Men är det ens möjligt? Second hand-butiker i all ära, men det mesta där är mest bara begagnade massproducerade plagg. De klädbutiker som säljer välgjorda, välbevarade vintageplagg som andas både nostalgi och kvalitet är få och bor man inte i en större stad kan de i princip vara omöjliga att hitta. Tack och lov har vintagekläderna hittat ut på nätet. Det dyker upp allt fler webbshoppar som är specialiserade på fantastiska kläder från förr.

Svenska vintageshoppar

De butiker som erbjuder kläder från förr blir allt fler i Sverige. På Pricken Röd är en webbutik som erbjuder både vintagekläder och möbler och prylar från de klassiska designerorna. Den här butiken tvättar och stryker de plagg man säljer. En annan webbutik för vintagemode är Lily of the Valley, som säljer välvårdat och noga utvalt mode från svunna tider. Vintagebutiken.se säljer oanvända kläder från 50- till 80-talet. Fixa Stilen och Stilsamt är andra butiker som säljer via webben. Även vintagebutikskedjan Beyond Retro säljer sina plagg online.

Internationella vintageshoppar

A 60's style portrait of a beautiful woman.

Letar man utanför Sveriges gränser kan man hitta hur många butiker som helst som säljer vintageplagg online. Självklart levererar de över hela världen. En av butikerna är Amarcord Vintage, som sålt kläder från förr online sedan 2009, och som utsetts till New Yorks bästa vintagebutik. 1860-1960 säljer, som namnet kanske skvallrar om, hundra år av mode. Butiken omsätter stora mängder plagg, skor, hattar, accessoarer, och även tyger från de klassiska modeepokerna. Posh Girl Vintage satsar på lite dyrare, men otroligt fina och välvårdade vintagekläder. Ett annat tips är att leta vintagemode via portalen Etsy, där många försäljare erbjuder vintagekläder online.

Vintagemässor

Det hålls årliga vintagemässor i Stockholm, Malmö och Göteborg. Har man möjlighet är de helt klart värda ett besök. Mängder av utställare erbjuder välvårdade och unika plagg från de flesta tidsperioder. Eftersom många av utställarna inte har fysiska butiker är det här också ett utmärkt tillfälle att upptäcka fler och nya webbshoppar för vintagekläder och retromode.

Leave a Reply

mts_cool